Tickets

Theaterhangaar

De TheaterHangaar is van oorsprong een vliegtuighangaar op voormalig militair vliegveld Valkenburg tussen Wassenaar, Katwijk en Leiden.

Op deze op alle fronten toepasselijke en historische plek is een uniek concept gecreëerd. De theaterzaal waarin het publiek in 1100 comfortabele theaterstoelen zit, draait van decor naar decor, begeleid door enorme projecties.

Alle scènes hebben zo hun eigen set: de studentensociëteit Minerva, het Kurhaus, Paleis Noordeinde en zelfs een levensechte zee, waar de Engelandvaarders via het strand ontsnappen en waar ze hun beroemde landingen maken. Zelfs de landingsbaan van het vliegveld is onderdeel van het decor.

De TheaterHangaar heeft een ruime en eigentijds ingerichte foyer, het restaurant Noordeinde en het bordes met een groot panorama terras dat uitzicht biedt op het voormalig vliegveld Valkenburg. In de zomermaanden is het terras op de landingsbaan geopend. Wij verwelkomen u graag voor een lunch, diner en pauze-arrangement. Wij houden u middels de website en de nieuwsbrief op de hoogte van het begin van de verkoop van de diverse mogelijkheden in ons restaurant.

TheaterHangaar

De TheaterHangaar is tijdens avondvoorstellingen 2,5 uur voor aanvang van de voorstelling geopend. Bij matineevoorstellingen is het theater 2 uur voor aanvang van de voorstelling geopend. Vanaf 15 minuten voor opening van het theater is het mogelijk het vliegveld te betreden, worden de slagbomen geopend en kunt u parkeren op het parkeerterrein voor de TheaterHangaar.

Theaterkassa

Tijdens avondvoorstellingen is de kassa van het theater geopend van 17.00 uur tot 20.15 uur. Bij matineevoorstellingen is de kassa geopend van 12.00 uur tot 14.30 uur. Op dagen dat er een matineevoorstelling en avondvoorstelling is, zal de theaterkassa van 11.30 uur tot 20.15 uur geopend zijn. Klik hier voor het voorstellingsschema. Bij de theaterkassa kan alleen met pin, creditcard of Podium Cadeaukaart betaald worden.

Telefonische bereikbaarheid TheaterHangaar

Het telefoonnummer van de TheaterHangaar is 071–401 45 11. De TheaterHangaar is telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

  • Maandag van 10.00 uur tot 17.00 uur
  • Dinsdag van 10.00 uur tot 17.00 uur (indien er een avondvoorstelling is, van 10.00 uur tot 20.15 uur)
  • Woensdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 20.15 uur
  • Zaterdag van 11.30 uur tot 20.15 uur
  • Zondag van 12.00 uur tot 14.30 uur

Meer informatie

Voor meer informatie over de TheaterHangaar verwijzen we graag naar de website van de TheaterHangaar.

Heeft u vragen over de TheaterHangaar en de faciliteiten? Kijk dan in de lijst met veelgestelde vragen op de website van de TheaterHangaar.

Onstaansgeschiedenis TheaterHangaar

De makers van Soldaat van Oranje – De Musical realiseerden zich dat het verhaal zich leent om groots te vertellen. “We hebben gezocht naar een theater waar we zo lang kunnen spelen als we willen. Zo ontstond het plan voor een nieuw theater op locatie, dat we volledig aan konden passen aan de wensen van de musical”, vertelt Fred Boot.

Geschiedenis Vliegbasis Valkenburg

Op 17 april 1939 werd begonnen met de aanleg van de militaire Vliegbasis Valkenburg. De aanleg ervan werd uitbesteed aan de Nederlandsche Heidemaatschappij die in het kader van een werkverschaffingsproject ruim duizend, voornamelijk werkloze, arbeiders aantrok om de klus te klaren. Tijdens de Duitse invasie in mei 1940 is zwaar om het vliegveld gevochten hoewel het nog niet vlieggereed was. De bezetters bouwden het vliegveld verder af en namen het in gebruik als ‘Fliegerhorst Katwijk’. Tot 1943 werd Valkenburg in gebruik gehouden als hulpbasis, daarna maakten de Duitsers het vliegveld volledig onbruikbaar. Van 30 april tot en met 7 mei 1945 vonden boven vliegveld Valkenburg voedseldroppings plaats door Lancasters van de RAF en B17G-toestellen van de USAF. In totaal werden er in acht dagen 5.500 voedselvluchten uitgevoerd. Hierbij werd 869.540 ton aan voedsel uitgeworpen. Na de bevrijding kwamen 600 Canadezen van de Royal Engineers naar het vliegveld om dit te herstellen. Binnen een week was het vliegveld weer operationeel. In 1946 werd op Valkenburg de nr.1 Transport Vliegtuig Afdeling opgericht van de Luchtmacht. Op 15 oktober 1947 werd het vliegveld door de Luchtmacht overgedragen aan de Marine Luchtvaartdienst. Na deze overdracht kreeg het vliegveld de naam ‘Marine Vliegkamp Valkenburg’. Tot de sluiting in 2006 fungeerde het Marine Vliegkamp Valkenburg als ceremoniële basis voor VIP-vluchten voor het Koninklijk Huis, het kabinet en buitenlandse staatshoofden.

2008

Het verhaal van Soldaat van Oranje bracht de producent op de gedachte op zoek te gaan naar oude kazernes of vliegtuighangaars. Na bemiddeling door het Ministerie van Defensie konden de voormalige militaire vliegvelden in Soesterberg en Valkenburg (ZH) bezocht worden.
Wat de doorslag gaf, was de symboliek die voor Fred Boot aan Vliegveld Valkenburg kleefde. ,”Hier in de duinen en rondom Den Haag waren in de meidagen van 1940 de eerste Duitse parachutisten geland. De oorlog was hier dus echt begonnen. Erik was opgegroeid in Wassenaar. Hij had gestudeerd in Leiden. Gedurende de operatie

‘Contact Holland’ was hij enkele keren bij Katwijk aan Zee aan land gegaan. Het te bouwen theater lag precies in het midden van al die plaatsen die zo’n belangrijke rol in zijn leven hadden gespeeld.”

Oud-Burgemeester Jos Wienen van de Gemeente Katwijk
“Ik vond het geweldig dat de keuze op Katwijk viel. Om een aantal redenen. Soldaat van Oranje is gebaseerd op een erg aansprekend boek. De film kent ook iedereen. Het kreeg nu een nieuw leven als musical. Ik werd ook erg enthousiast over de manier waarop het ingevuld werd, van de bijzondere locatie tot de draaiende schijf waarop het publiek zou komen te zitten. Hier ontstond iets unieks, dat gevoel kreeg ik al snel. Bovendien heeft de oorlog hier inderdaad zijn sporen nagelaten. Soms letterlijk. Zoals in Katwijk aan Zee, waar honderden woonhuizen moesten wijken voor Duitse verdedigingswerken. De verhalen van destijds, bijvoorbeeld over de Engelandvaarders die hier hun oversteek begonnen, leven nog steeds onder de bevolking. Zeker onder het oudere deel ervan. Vandaar dat de inwoners van Katwijk alles rondom de musical Soldaat van Oranje met grote belangstelling volgen.”

2010

De locatie was er. De beoogde TheaterHangaar was, ruim zeven maanden voor de première, nog een lege holle ruimte. Er werd overleg gevoerd met het Ministerie van Defensie en het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB). Zowel de hangaar als de omgeving mocht aangepast worden aan de eisen die in deze tijd gesteld worden aan een modern en comfortabel theater. Op 15 maart 2010 werden de sleutels van de hangaar door de toenmalige staatssecretaris van defensie Jack de Vries overhandigd aan de producenten van Soldaat van Oranje.

Om de lege ruimte tot een gerieflijk etablissement om te toveren, zou veel werk verzet moeten worden. Het gaf tegelijkertijd vrijheid om te spelen met nieuwe ideeën.
Zoals over de plaats van het publiek en het toneel. “Op een dag liep ik door die grote ruimte en probeerde mij voor te stellen hoe we de ruimte zo efficiënt mogelijk konden benutten”, herinnert Robin de Levita zich. ”Uit noodzaak bedacht ik om een centrale theaterzaal te creëren en daaromheen, in een cirkel, het decor te bouwen. Een vriend van mij had mij jaren geleden al eens iets dergelijks voorgesteld. Het bleek een ideale oplossing voor deze ruimte.”

De praktijk was hardnekkig, een dergelijk concept op deze schaal was namelijk nog nooit gebouwd. Er moesten nieuwe technieken ontwikkeld worden. Na enig speurwerk werd in Duitsland een firma gevonden die in staat bleek een draaischijf te creëren die de theaterzaal van ruim 1.100 stoelen kon dragen en verplaatsen. De gekozen indeling had ook consequenties voor de regie, beaamt regisseur Theu Boermans: ,,Ik heb zelf in een ver verleden een voorstelling gemaakt, waar het publiek ook met een decor van 360 graden geconfronteerd werd, alleen was de schaal veel kleiner. Ik had er dus enige ervaring mee. Toen ik van dit plan hoorde, was het als een droom die werkelijkheid werd. Natuurlijk, het zorgt voor problemen, zoals: hoe krijg je acteurs zo snel van de ene naar de andere set. De voordelen zijn echter veel groter.”

Terwijl het creatieve team werkte aan het afronden van het script, ging na lange voorbereidingen op 1 juni 2010 een leger technici de hangaar te lijf. Er was een vloer, er waren wanden en er was een plafond. Naast de draaiende theaterzaal, verrees binnen vier maanden het interieur van de studentensociëteit Minerva, Paleis Noordeinde, het Kurhaus en een levensechte zee met strand.

Op 16 augustus werd begonnen met de bouw van de publieksruimten. Er was immers in de hangaar geen ruimte voor een restaurant, een bar of een foyer. Het voorgebouw verrees in korte tijd aan de oude vliegtuig hangaar: met onder andere de LSV Minerva bar, twee restaurants, een ruime foyer en de tentoonstelling. Edward van Vliet, bekend van de interieurs van diverse hotels en restaurants, verzorgde de inrichting.

Theaterdirecteur

Harry de Bruin studeerde aan de Middelbare Hotelschool Wageningen en vervolgens aan de Hogere Hotelschool Leeuwarden. Vanaf 1998 werkte hij in The Broadmoor Hotel, een Five – Diamond resort in Colorado Springs, Amerika. Vervolgens werkte hij als Director of Sales & Marketing voor het Marriott en Renaissance Hotel in Amsterdam en later voor InterContinental Hotels Group, onder andere in het Amstel Hotel en het American Hotel in Amsterdam. In 2005 werd het American Hotel overgenomen door de Nederlandse hotelketen Eden Hotel Group, waarna hij vervolgens in diverse hotels van deze keten in Amsterdam, Enschede en Hengelo de functie heeft bekleed van Hoteldirecteur. In 2010 heeft hij de overstap gemaakt naar de theaterwereld en heeft daar de organisatie opgezet in de functie van theaterdirecteur in de TheaterHangaar.

“Mijn roots liggen in de hotellerie, waarbij gastvrijheid en comfort belangrijke speerpunten zijn. Dit zijn nu de speerpunten van de TheaterHangaar geworden. Wij bieden de bezoekers een totaalbeleving aan op deze unieke locatie, waardoor dit theater uniek is in zijn soort. De parkeerplaats oprijden via de 2,5 km lange landingsbaan, het hartelijke ontvangst door onze portier, het unieke interieur van de foyer, de gemoedelijke sfeer in het restaurant en op het terras en de magie van de voorstelling Soldaat van Oranje in een een 360º draaiende theaterzaal. Dit alles, gecombineerd met de gastvrijheid van onze medewerkers, geeft de TheaterHangaar toekomstperspectief voor vele grote producties. En met de naastgelegen multifunctionele evenementenlocatie Hangaar2 heeft voormalig vliegbasis Valkenburg een functie gekregen als entertainment gebied.”