Menu
Home Tickets

Cast

Van ‘t Sant

Reinier Bulder

Opleiding/theater

Reinier Bulder besloot op zijn 28e dat hij acteur wilde worden, deed toelatingsexamen toneelschool Amsterdam, werd aangenomen, maar besloot toch dat hij te oud was voor de opleiding.

Hij kon in de praktijk terecht bij Theatergroep Nijinski, en kreeg daar les van o.a. Ank van der Moer en Bart Kiene. Daar speelde hij, onder regie van Bart Kiene, Peer Gynt in de gelijknamige voorstelling, Sam Alettrino in Pijpelijntjes en in verschillende stukken op basis van improvisaties, waaronder het succesvolle Reis naar de Winter. Reinier speelde veel voorstellingen bij HummelinckStuurman Theaterbureau. Zijn debuut daar was Black Box, van Amos Oz, in de regie van Paul Binnerts. Hij speelde in De Meeuw, Oom Wanja, en De Kersentuin, van Anton Tsjechov, onder regie van GerardJan Rijnders, enkele stukken van Louis Couperus (w.o. Kleine Zielen), Willem Frederik Hermans’ De donkere Kamer van Damocles, en recentelijk het zeer ge- waardeerde Van de Koele Meren des Doods, van Frederik van Eeden, allen bewerkt en geregisseerd door Ger Thijs. Reiniers’ vertolking van Godfried Bomans is bekend geworden. De voorstelling Mephisto, naar het boek van Thomas Mann, bewerkt en geregisseerd door Paul Binnerts, is hem, zeker in deze tijd, nog steeds zeer dierbaar.

Film/Televisie

Reinier vertolkte vele grotere en kleinere rollen in Nederlandse TV-, film-, radio-, en reclameproducties. Maar zijn hart ligt bij het toneel.

“In het stuk Mephisto vertelde Ik in een monoloog dat ik, ergens in de oorlog, werkte op een rechtbank, en dat er opeens twee mannen in bruin uniform naar binnen stormden en alle aanwezigen vroegen: ‘Bent u Arisch?’ Ze vroegen niet: ‘Bent u Joods?’ Nee, ze vroegen: ‘Bent u Arisch?’ En voor dat ik het wist had ik als vanzelfsprekend ‘Ja’ geantwoord. Hier moet ik sindsdien vaak aan denken, zeker in deze tijd, waarin het nationalisme weer zijn kop op steekt: ‘Wat antwoord ik, als mij de vraag gesteld wordt?“