Menu
Home Tickets

Cast

Koningin Wilhelmina

Wivineke van Groningen

Opleiding

Toneelacademie Maastricht

Theater

Wivineke begon haar carrière bij Toneelgroep Centrum en speelde als freelance actrice bij o.a. De Trust en het NNT. Ze was te zien in voorstellingen als Brisant, De Tweeling en Terug naar de Kust onder regie van Mette Bouhuijs. Nu even Wel van Maria Goos, Hexen/Mijn man’ van Youp van ’t Hek en diverse producties onder regie van Bruun Kuijt waaronder Calendar Girls, Hound of the Baskerville, Little Voice en Volledig Verknipt. Op de Parade speelde zij de voorstelling Dr Pil. Wivineke speelt dit seizoen ook in Je kunt op me rekenen van Theo Nijland.

Film/Televisie

O.a. Belle, Zadelpijn en ander Damesleed, Medisch Centrum West, Flodder, IC, Wet en Waan, 7 dagen van de Gier, Flikken Maastricht, Danny Lowinski, Divorce en Johan.

“Als kind was ik al gefascineerd en verbijsterd door de veelvuldige verhalen die ik meekreeg over WOII. Onthutsend dat de onmenselijkheid die voortvloeit uit machtswellust, superieur willen zijn en al het aanverwante, onderdeel is van ons ‘mens zijn’, er kennelijk bij hoort. Misschien naïef maar vaak vraag ik me af waarom respect hebben voor elkaars ‘anders zijn’, oordeelloos denken en daarnaar leven, zo moeilijk blijkt te zijn. Maar ik ben ook overtuigd van het feit dat genoeg deugd en liefde in je donder, te allen tijde onoverwinnelijk maakt. Dat aspect zit ook in Soldaat van Oranje – De Musical. Ik ben trots dat ik koningin Wilhelmina mag spelen in dit verhaal; het verhaal dat verteld moet blijven opdat we én niet vergeten én ons het goede kunnen voornemen.”