Tickets

Koningin Wilhelmina

Henriëtte Tol

Opleiding

Toneelschool Amsterdam.

Theater

Henriëtte debuteerde bij Toneelgroep Centrum, waar zij elf jaar vast aan verbonden was. Bij het Nationale Toneel in Sladek en Verhalen uit het Wienerwald , Momenten van Geluk bij Suburbia en in Pinkpop bij Toneelgroep Maastricht. Zij speelde in talrijke vrije producties waaronder Bloedverwanten Vergetelheid, Een Goed Nest, The Normal Heart, Liefde Half Om Half, Huisvrouwmonologen en Calender Girls. Voor haar rol in Spring Awakening ontving ze een Musical Award. Vorig seizoen was ze te zien in de voorstelling Vele Hemels Boven De Zevende.

Film/Televisie

De Zevende Hemel, Popoz de Film, Tula the Revolt, Gebroken Spiegels, De Anna, De Stilte rond Christine M., Een Vlucht Regenwulpen, Soldaat van Oranje. Henriëtte speelde vaste rollen in televisieseries als Bloedverwanten, Keyzer en de Boer advocaten, Westenwind, G.T.S.T. en Niemand de deur uit.

“Mijn eerste rolletje in een film was in 1976 in Soldaat van Oranje, een boeren meisje in het hooi. Nu 40 jaar later mag ik de rol van koningin Wilhelmina spelen in deze bijzondere productie. Toen ik zeven jaar geleden bij de première in de zaal zat, was ik erg onder de indruk. Eén van de belangrijkste zinnen uit de musical vind ik: Als wij niets doen, wie dan? Ik ben geboren na de oorlog en mij er terdege van bewust wat een groot goed het is dat wij nog steeds in een vrij land leven. Voor onze vrijheid is gevoch- ten door dappere vrouwen en mannen op grote en kleine schaal, maar beiden even belangrijk. Soldaat van Oranje – De Musical is een eerbetoon aan hen en houdt ons een spiegel voor hoe wij in het leven staan.”