Tickets

Erik Hazelhoff Roelfzema

“In het leven van ieder mens komen ogenblikken voor waarop hij tot zichzelf zegt: ‘Tja, dat kan niet.’ En dan doet hij iets.”

 

Erik Hazelhoff Roelfzema (3 april 1917 – 26 september 2007) – de Soldaat van Oranje – is één van de bekendste verzetsstrijders van ons land. Hij werd beroemd toen hij in 1971 over zijn oorlogsbelevenissen het boek Soldaat van Oranje schreef. Dit verhaal werd in 1977 succesvol verfilmd met Rutger Hauer in de hoofdrol.

Erik geniet samen met zijn vrienden van zijn studententijd in Leiden als de oorlog uitbreekt. Hij schrijft in 1941 het zogeheten Leids Manifest waarop de bezetter de Leidse universiteit laat sluiten. In april 1941 – hij is dan 24 jaar – zit hij een week gevangen in het Oranjehotel te Scheveningen. Vervolgens duikt hij onder in Amsterdam en doet op 10 juni van dat jaar zijn doctoraalexamen.

Vervolgens ontsnapt hij naar Engeland waar hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot van de Engelse luchtmacht was hij betrokken bij bombardementen van Duitsland. Aan het einde van de oorlog is hij adjudant van Koningin Wilhelmina. Voor zijn verzetswerk ontvangt hij de hoogste Koninklijke onderscheiding, de Militaire Willems-Orde.

“De kwaliteit van je leven hangt niet af van wat er met je gebeurt, maar hoe je reageert op wat er met je gebeurt. Aan het eerste kun je toch niet veel doen, aan het tweede alles”

De gebruikte foto’s komen (tenzij anders vermeld) uit het archief van dhr. E. Hazelhoff Roelfzema. Bij het regelen van de auteursrechten van de illustraties is met grote zorgvuldigheid te werk gegaan. Mochten er niettemin onvolkomenheden geconstateerd worden, dan wordt de producent van Soldaat van Oranje – De Musical daarvan graag op de hoogte gesteld.