Tickets

Vierjarig bestaan Soldaat van Oranje – De Musical in het teken van educatie

Het vierjarig bestaan van de voorstelling staat in oktober geheel in het teken van educatie. In samenwerking met de Stichting Educatieve Theaterprojecten worden deze maand twee extra voorstellingen voor scholieren georganiseerd waarvan vanmiddag de eerste plaatsvond. De Stichting wil in samenwerking met vrije theaterproducenten laagdrempelige voorstellingen met een belangrijk historisch of maatschappelijk thema toegankelijk maken voor middelbare scholieren. Uitgangspunt is dat de voorstellingen zonder winstoogmerk, dus tegen kostprijs, worden aangeboden. De minister onderstreepte met haar komst het belang van de Stichting en educatie in het algemeen.

Meer informatie over de Stichting: www.vtpeducatie.nl

Ontstaan Stichting Educatieve Theaterprojecten

Hoe vertel je de verhalen van WOII door aan volgende generaties, hoe houd je de geschiedenis in leven? Soldaat van Oranje – De Musical vertelt een belangrijk verhaal over onze vaderlandse geschiedenis, één van de vele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is slechts nog een kwestie van tijd dat een hele generatie Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt er niet meer is. De voorstelling houdt die geschiedenis in leven. Niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff Roelfzema, maar juist ook die van alle Nederlanders die keuzes moesten maken in 40-45.

“Met onze voorstelling hopen we huidige generaties een aanleiding te geven om de persoonlijke verhalen over te leveren van (groot-)ouders op (klein-)kinderen. Zo kunnen we de collectieve herinnering levend houden: vrijheid geef je door. De gedeelde theaterervaring nodigt leerlingen uit in dialoog te gaan over oorlog, vrijheid, het maken van keuzes, moed, vriendschap en opoffering met als decor een waar gebeurd verhaal uit onze vaderlandse geschiedenis.“ – producent Fred Boot –

De Stichting Educatieve Theaterprojecten, een initiatief van Fred Boot, is in 2014 opgericht met als doel: Het ontwikkelen en (doen) uitvoeren van educatieprojecten voor jongeren op basis van voorstellingen met een historisch en/of maatschappelijk thema, alles in de meest ruime zin van het woord. Veel publieks-producties van vrije theaterproducenten zijn geschikt voor educatieve doeleinden. Voor veel jongeren kunnen deze producties een eerste positieve theaterervaring zijn, die past in hun algemene ontwikkeling. De Stichting probeert structurele financiering aan te boren waardoor jaarlijks een groot aantal jongeren een educatieve theatervoorstelling uit de vrije sector kunnen bezoeken. De producent biedt de educatievoorstelling kostenneutraal – dus zonder winstoogmerk – aan. De leerling/school betaalt een fractie van de normale kaartprijs. De overige kosten worden betaald door fondsen en partners van de Stichting. Mede mogelijk gemaakt door de Stichting Educatieve Theaterprojecten organiseerde Soldaat van Oranje – De Musical begin dit jaar al zes educatievoorstellingen in de TheaterHangaar in Katwijk, waarbij ruim 6.600 scholieren en docenten deelnamen aan het educatieproject, waar een voorbereidende lesbrief, een bezoek aan de tentoonstelling ‘Kun jij kiezen in oorlogstijd’ in de foyer, de voorstelling zelf en een evaluatie van deel uitmaken. Vanwege de grote vraag wil Soldaat van Oranje – De Musical in 2015 graag nieuwe educatievoorstellingen aanbieden en daarom is de Stichting op zoek naar additionele fondsen en partners die dit willen ondersteunen.