Tickets

Londen geeft Soldier of Orange toestemming voor het bouwen van een high tech theater, the Royal Docks Theatre

Londen heeft de producenten van de theaterproductie Soldier of Orange een bouwvergunning verleend voor een nieuw, high tech theater met 1.150 zitplaatsen aan de Royal Docks in Londen. Het nieuwe theater, wat het Royal Docks Theatre gaat heten, wordt speciaal door producent NEW Productions voor de veelgeprezen historische Nederlandse productie gebouwd. Op een van Londen’s zwaarst gebombardeerde locaties tijdens WOII, gaat het theater centraal staan in een culturele transformatie van de Royal Docks.

De bouwvergunning is afgegeven voor een tijdelijk theater met 1.150 zitplaatsen plus restaurant voor een periode van 5 jaar, waarmee 150 nieuwe banen in de bouw, de horeca en bij de productie worden gecreëerd.

Soldier of Orange is gebaseerd op de autobiografie van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema, de Nederlandse verzetsstrijder en Britse RAF-oorlogspiloot die zijn opmerkelijke WO II-ervaringen in het gelijknamige boek vastlegde.

Onder meer het baanbrekende gebruik van een 360 graden ‘SceneAround’ set – een revolutionaire theatertechnologie die speciaal voor deze productie is ontwikkeld en die nu ook voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk wordt vertoond –  laat het publiek letterlijk meereizen door het verhaal.
De theatertechnieken waarvan Soldier of Orange gebruik maakt, bieden een ongekende theatrale ervaring.

Het verhaal ontvouwt zich via een 360 graden panoramische set, waarin het centrale platform 1.150 toeschouwers mee op reis neemt. Toeschouwers zien scenes met ondermeer een 150 meter brede kustlijn inclusief zee, zand en regenstormen, studentenkamers, ondervragingscellen, een koninklijk paleis en zelfs een echt DC3-vliegtuig.

Soldier of Orange wordt geproduceerd door NEW Productions. Producent Fred Boot merkt op: “Londen was de locatie van onze koningin in ballingschap tijdens WO II. Het Verenigd Koninkrijk speelt een belangrijke rol in onze geschiedenis en in dit verhaal. Daarom heeft het Verenigd Koningkrijk onze prioriteit en zijn we enorm verheugd met ontwikkelingen voor deze relevante locatie. De productie en het script zijn aangepast voor een internationaal publiek, om de voorstelling te kunnen weerspiegelen zoals deze in Nederland is omarmd.  Wij kijken ernaar uit om dit universele verhaal te kunnen delen, over een groep vrienden die door oorlog tot ingrijpende keuzes worden gedwongen. Het is een viering van geallieerde naties die vechten voor vrijheid en democratie.”

De burgemeester van stadsdeel Newham; Rokhsana Fiaz, die ook de portefeuilles beheert op het gebied van inclusieve economie, volkshuisvesting, planning en hervorming, zei: “Het is een voorrecht om deze productie van wereldklasse te verwelkomen in Newham, Londen. Dit is een opwindende aanvulling op onze plannen voor een dynamisch en levendig cultureel aanbod in de stadsdeel Newham en benadrukt onze toewijding om inwoners toegang te bieden tot een rijk, divers en creatief scala aan evenementen en activiteiten. Daarbij is dit ook een fantastisch voorbeeld van hoe een stilgevallen locatie via tijdelijk gebruik kan worden getransformeerd.

“Het gebied van The Royal Docks is hard op weg een nieuwe, levendige culturele wijk in Londen te worden. Dit is een excellente aanvulling op het opwindende programma vol creativiteit, kunst en academische hoogstandjes van het East Bank-project, in het nabijgelegen Queen Elizabeth Olympic Park. Dit alles zal onze innovatieve gemeenschapsagenda’s en inclusieve economische agenda’s ondersteunen en al onze inwoners zullen hiervan profiteren.”

Daniel Blaney, voorzitter van het Strategic Development Committee liet weten: “Dit heeft het potentieel om jaarlijks duizenden bezoekers naar de Royal Docks te trekken en hen opnieuw te verbinden met een van de meest historische landschappen van Londen.”

Soldier of Orange is door meer dan 3 miljoen mensen in Nederland gezien, heeft alle Nederlandse theaterrecords verbroken en speelde negen jaar lang voor uitverkochte zalen. Het autobiografische boek van Erik Hazelhoff Roelfzema werd in 1977 aangepast voor een Nederlandse en internationale film, geregisseerd door Paul Verhoeven (Basic Instinct, RoboCop, Total Recall, Elle), met wijlen Rutger Hauer in de hoofdrol en genomineerd voor een Golden Globe.

De Britse productie wordt geregisseerd door de gewaardeerde Nederlandse regisseur Theu Boermans, het script is geschreven door Edwin de Vries, muziek en teksten door de Amerikanen Tom Harriman en Pamela Phillips Oland, decorontwerp door de Oostenrijkse Bernhard Hammer. De Engelse productie is door de Brit Jeremy Brock aangepast voor een Brits publiek.
Associate producer Mark de Kruijk.

Ga naar SoldierofOrange.com