Tickets

Ketting van gezichten en verhalen

In aanloop naar 4 en 5 mei 2014 organiseert Soldaat van Oranje – De Musical in samenwerking met stichting GO4media en hun project Gezichten van Vrijheid een initiatief waarbij een gezicht wordt gegeven aan de generatie die WOII heeft meegemaakt. Het zal niet heel lang meer duren voordat deze hele generatie Nederlanders er niet meer is.

Om de gezichten en verhalen uit de oorlogstijd voor altijd te behouden zijn de twee organisaties dit initiatief aangegaan. Iedereen kan vanaf vrijdag 11 april op onze website een selfie uploaden met een foto van iemand uit zijn of haar naaste omgeving die de oorlog heeft meegemaakt of een verhaal delen uit die tijd. Op deze manier ontstaat, als een digitaal monument, een ketting van gezichten en verhalen uit onze geschiedenis die voor altijd bewaard blijven.

Theater na de Dam

In het kader van Theater na de Dam is op zondagavond 4 mei, om 21:00 uur, na de Nationale Dodenherdenking, de muziektheatervoorstelling Als wij niets doen… te zien in de Leidse Schouwburg in Leiden. Cast en orkest van Soldaat van Oranje – De Musical spelen een door Edwin de Vries en Nico de Vries samengesteld programma. De acteurs brengen een avond op de Tweede Wereldoorlog geïnspireerde verhalen, gedichten en liedjes die allen in het teken staan van ‘keuzes maken’. Uiteraard ook met enkele scènes en liedjes uit de musical zelf. Bij de repertoirekeuze is vooral getracht om de oorlog zoals die in Leiden beleefd is, centraal te stellen.

Educatievoorstellingen 2014

Op initiatief van theaterproducent Fred Boot is de Stichting Educatieve Theaterprojecten (SETp) opgericht. Het eerste educatieproject van SETp wordt georganiseerd in samenwerking met Soldaat van Oranje – De Musical. Bij het ontwikkelen van deze voorstelling heeft de producent altijd in het achterhoofd gehouden om de voorstelling toegankelijk te maken voor jongeren en scholieren. De musical vertelt een belangrijk verhaal over onze vaderlandse geschiedenis dat doorverteld moet worden. Zo blijft de historie leven. Niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff Roelfzema, maar juist ook die van alle andere Nederlanders die keuzes moesten maken in ’40 – ’45.

De gedeelde theaterervaring en het educatieproject nodigt leerlingen uit met elkaar en met hun naaste omgeving in dialoog te gaan over onder andere oorlog, vrijheid, het maken van keuzes, moed, vriendschap en opoffering.

Walter Groenen (voorzitter SETp): “Voorstellingen zoals Soldaat van Oranje – De Musical zouden eigenlijk door iedere leerling moeten worden bezocht. Het is een belangrijk thema dat in een buitengewoon indrukwekkend theatrale setting wordt verteld. Voor het onderwijs is dat fantastisch materiaal om te integreren in het leerplan voor CKV of geschiedenis. En wij kunnen als stichting, nu met behulp van het VSBfonds, het Fonds1818 en de Stichting Zabawas, het financieel mogelijk maken. We willen graag extra voorstellingen aanbieden en daarvoor zoeken we naar additionele fondsen en sponsors.”

De educatievoorstellingen worden gespeeld op de volgende woensdagmiddagen 16 april, 7, 14 en 28 mei, 18 juni en 2 juli 2014. Aanvang is om 14.00 in de TheaterHangaar op de voormalige vliegbasis Valkenburg in Katwijk.