Tickets

Eerste editie Engelandvaarders Gala is een feit

97-jarige Eddy Jonker ontvangt Engelandvaarders Award

Woensdagavond 15 november vond de eerste editie van het Engelandvaarders Gala plaats in Hotel van Oranje in Noordwijk. Het Engelandvaarders Gala is een initiatief van Soldaat van Oranje – De Musical, Hotel van Oranje en het Museum Engelandvaarders ten bate van de het museum en de Stichting Educatieve Theaterprojecten. De opbrengst van het Gala – 152.856,00 euro – werd gegenereerd door middel van tafelverkoop, lotenverkoop en het veilen van unieke belevenissen.

De Stichting Engelandvaarders Gala wil jongeren in het voortgezet onderwijs in staat stellen deel te nemen aan het educatieproject van Soldaat van Oranje – De Musical en hun in de gelegenheid stellen het Museum Engelandvaarders te bezoeken. Op deze manier wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de rol van de Engelandvaarders hierin doorverteld.

Engelandvaarders Award

Engelandvaarder Eduard A. (Eddy) Jonker (97) ontving tijdens het Gala de Engelandvaarders Award voor Vrijheid en Bevrijding. Het was de eerste keer dat de award werd uitgereikt. Deze jaarlijks toe te kennen award is een teken van grote erkenning en respect voor de persoon of organisatie die zich op inspirerende wijze inzet om de voortdurende strijd voor vrijheid en bevrijding zinvol en leerzaam te doen zijn voor mensen van vandaag en morgen.
Eddy Jonker heeft als medeoprichter en voorzitter van Museum Engelandvaarders een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van dit bijzondere museum, dat op 4 september 2015 werd geopend door Zijne Majesteit de Koning. Gebaseerd op authentieke verhalen van Engelandvaarders biedt dit museum een blijvend ijkpunt voor iedereen die wil weten wat er nodig is voor effectieve actie wanneer het er echt op aan komt. Eddy Jonker komt de award toe, omdat hij zich er steeds voor heeft ingezet om juist aan jonge mensen te vertellen over vrijheid en bevrijding en de waarde van die begrippen – niet alleen toen, maar ook nu.