Tickets

BLAUW BLOED reportage – zaterdag 23 maart 19.35u, Nederland 2

Persbericht Blauw Bloed

WAT DRAAGT HET KONINGSPAAR OP 30 APRIL?
In de komende uitzending van Blauw Bloed een vooruitblik op 30 april. Want hoe zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima gekleed gaan tijdens de balkonscène en de inhuldigingsceremonie? De beelden zullen de hele wereld overgaan en nog jarenlang getoond worden. Koning Willem-Alexander zal gekleed gaan in white tie, maar voor wat voor japon kiest koningin Máxima? En welk diadeem kiest zij op deze historische dag?

Behalve vooruitkijken blikt Blauw Bloed ook terug op de kleding van prinses Máxima in het tweede deel van Máxima’s Favourites. De afgelopen jaren draagt de prinses steeds vaker Nederlands design, maar het Belgische modehuis Natan, de Italiaanse couturier Valentino en de Argentijnse ontwerpster Graciela Naum staan ook nog altijd hoog op Máxima’s lijstje!
Verder uiteraard aandacht voor de werkbezoeken van zowel de binnenlandse als de buitenlandse koningshuizen van deze week. Zo bezoekt koningin Beatrix het Frans Hals Museum in Haarlem, zijn prins William en Catherine twee keer samen op stap en vinden we Belgische Filip en Mathilde in Thailand voor een economische missie. Maar de meeste royals waren deze week natuurlijk te vinden in Vaticaanstad, om de inhuldiging van paus Franciscus bij te wonen.

En een reportage over een wel heel bijzonder koninklijk bankje: in het decor van de musical ‘Soldaat van Oranje’ staat sinds kort een bankje dat afkomstig is uit de theesalon van koningin Wilhelmina. Het is omstreeks 1903 gemaakt. Vele jaren later – in 1998 – zien we het bankje op televisie; het speelt een bijzondere rol bij het kerkelijk huwelijk van prins Maurits en prinses Marilène. Acteur René van Zinnicq Bergmann, één van de hoofdrolspelers uit de musical, gaat naar Paleis Het Loo om het bankje op te halen. Hij spreekt met conservator Paul Rem over de oudoom van René: Robbert van Zinnicq Bergmann. ‘Oom Robbie’ volgt – na de Tweede Wereldoorlog – Erik Hazelhoff Roelfzema als adjudant van koningin Wilhelmina op. Zijn hele werkzame leven dient Van Zinnicq Bergmann aan het hof; hij is hofmaarschalk van achtereenvolgens Wilhelmina,Juliana en Beatrix. Van Paleis het Loo gaat de verhuiswagen met het meubel richting voormalig marinevliegkamp Valkenburg; de locatie van de musical. Bij de TheaterHangaar wachten actrice Catherine ten Bruggencate (koningin Wilhelmina) en producent Fred Boot het meubel op. Soldaat van Oranje – De Musical kent 12 decors en één ervan is Paleis Noordeinde. Het is daar waar het bankje weer terugkeert bij ‘koningin Wilhelmina’.

U ziet het allemaal in de komende uitzending van Blauw Bloed, rond 19.35 uur op Nederland 2.
Presentatie: Jeroen Snel