Tickets

Soldaat van Oranje prijs naar stichtingen die zich inzetten voor diversiteit

Jonge vrouwen en queer personen die zich inzetten voor diversiteit en emancipatie in onze samenleving winnen dit jaar de prijs vanuit het Fonds Soldaat van Oranje. De winnaars hebben de prijzen zojuist in ontvangst genomen na een voorstelling van Soldaat van Oranje – De Musical. Het Fonds is ondergebracht bij het Oranje Fonds en bekroont ieder jaar jonge mensen die – net als Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema – een sociaal probleem in de samenleving te lijf gaan. De winnaars zijn dit jaar Tahmina Ashraf (30), mede-oprichtster en directrice van de stichting Voice of All Women en de groep van meiden, jonge vrouwen en queer personen van stichting Women skate the world.

De Rotterdamse Tahmina Asharaf krijgt de prijs voor het bijzondere werk dat zij doet met Voice of All Women (VOAW). De stichting zet zich in voor vrouwen met een vlucht- of migratieachtergrond. Hierbij hebben ze vooral aandacht voor vrouwen die de Nederlandse taal niet spreken, getraumatiseerd zijn, gender gerelateerd en seksueel geweld mee hebben gemaakt, een sociaaleconomisch zwakkere positie hebben en vrouwen zonder sociaal vangnet. Ze kijken naar de kracht die deze vrouwen in zich hebben en benutten die om hun leven op een positieve manier te veranderen. Tahmina is zelf geboren in Afghanistan en vluchtte op 7-jarige leeftijd met haar gezin naar Nederland. Ze zet haar eigen ervaring, passie voor gendergelijkheid en mensenrechten, en haar rechtenstudie in om andere vrouwen te steunen.

De groep meiden, jonge vrouwen en queer personen die zich gezamenlijk inzetten voor Women skate the world vallen in de prijzen voor de bijzondere manier waarop zij zich inzetten voor een gelijkwaardige samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. De Amsterdamse stichting combineert skateboardles met creatieve workshops en educatieve lessen. Samen bouwen ze aan een veilige community voor meiden, vrouwen en lhbtiq+ jongeren. Ze zorgen dat mensen hun eigen kracht kunnen vinden en dragen bij aan positieve verandering in het leven van deelnemers en in de samenleving.

Idealen

De prijs is via een videoverbinding uitgereikt door de dochter Karna Hazelhoff Roelfzema en kleindochter Meadow Hazelhoff Roelfzema van Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema. De musical Soldaat van Oranje is gebaseerd op zijn boek. De producent van de musical startten in 2010 bij de lancering een Oranje Fonds op Naam bij het Oranje Fonds om jonge mensen die opkomen voor hun idealen te steunen in hun werk. De winnaars van de prijs die vanuit dit Fonds wordt uitgereikt, ontvangen ieder, naast een oorkonde, een geldbedrag van 5.000 euro voor hun stichting.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Dat doet het fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk. De steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners maakt dit mogelijk. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.