Tickets

Jonge initiatiefnemers winnen prijs vanuit het Fonds Soldaat van Oranje voor bijdrage aan maatschappij

Drie jonge sociale initiatiefnemers hebben zondag een prijs gekregen vanuit het Fonds Soldaat van Oranje. Het Fonds is ondergebracht bij het Oranje Fonds en bekroont ieder jaar jonge mensen die – net als Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema – een sociaal probleem in de samenleving te lijf gaan. De prijswinnaars zijn dit jaar Lovijah Veldt (1986) van Stichting JAM uit Arnhem en Daisy van der Kraan (1991) en Martesano Biliosa (1987) van Stichting Cl!ck uit Den Haag. Zij ontvingen de prijs uit handen van Karna Hazelhoff Roelfzema, de dochter van de Soldaat van Oranje.

Jonge alleenstaande moeders

De winnaars mogen met recht Soldaten van Oranje genoemd worden. Lovijah verzet al sinds 2009 belangrijk werk voor een zeer kwetsbare groep: jonge alleenstaande moeders. Zelf werd ze op haar 20e moeder. Ze zat met veel vragen die bestaande organisaties niet konden beantwoorden. Zo ontstond het idee Stichting JAM op te richten en zo jonge moeders te ondersteunen. Omdat deze groep vaak kampt met sociaal isolement, financiële problemen en slechte woonomstandigheden, was zo’n initiatief hard nodig.

Jongeren

Daisy en Martesano vielen in de prijzen vanwege hun werk voor de door hen opgerichte Stichting Cl!ck Jongeren. Deze stichting organiseert allerlei workshops en activiteiten op scholen en buurthuizen in Den Haag. Deze activiteiten bieden jongeren de mogelijkheid hun talenten te ontdekken, iets wat helpt bij de keuze voor een stage, baan of vrijwilligerswerk. Daarnaast worden jongeren door Cl!ck aangespoord zelf projecten op te zetten die bijdragen aan hun eigen vorming of aan de maatschappij.

‘Terechte winnaars’

“Deze jonge mensen maken de wereld een stukje mooier. Daarom zijn zij terechte winnaars van deze prijs. Zij dragen uit waar het Oranje Fonds voor staat: je belangeloos inzetten om het leven van anderen aangenamer te maken”, aldus Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds. Fred Boot, producent Soldaat van Oranje – De Musical: “Erik Hazelhoff Roelfzema zette zich in voor de maatschappij en stond voor zijn idealen. Dat doen deze winnaars ook. Wij zijn blij dat wij Daisy, Martesano en Lovijah samen met het Oranje Fonds kunnen steunen in hun werk.”

Fonds Soldaat van Oranje

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het fonds op naam ‘Soldaat van Oranje’, geïnitieerd en ondersteund door Soldaat van Oranje – De Musical, is gelijk met de lancering van de voorstelling in 2010 opgericht. De prijs die dit jaar voor de zesde keer wordt uitgereikt, bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro. Het fonds steunen kan door een bedrag over te maken naar NL70 INGB 0000 8884 44 t.n.v. Oranje Fonds te Utrecht o.v.v. ‘Soldaat van Oranje’. Alle giften gaan voor 100 procent naar jonge sociale initiatiefnemers.