Tickets

V-monument onthuld bij TheaterHangaar op voormalig Vliegveld Valkenburg

Vanmiddag onthulden burgemeesters Jos Wienen van Katwijk, Jan Hoekema van Wassenaar en Jan Rijpstra van Noordwijk het V-monument naast de TheaterHangaar op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk. Het V-monument werd aangeboden aan de Gemeente Katwijk door producent Fred Boot, namens de productie van Soldaat van Oranje – De Musical, die vanavond met de 1673ste voorstelling zijn vijfjarig bestaan viert.

V-monument

Soldaat van Oranje – De Musical wil graag een blijvende herinnering achterlaten aan het verhaal dat zeven keer per week in de TheaterHangaar wordt verteld. Het is bovendien een herinnering aan het centrum van het leven van Erik Hazelhoff Roelfzema, die opgroeide in Wassenaar, studeerde in Leiden en talloze van zijn landingen uitvoerde op de stranden van Katwijk en Noordwijk. Ook bombardeerden de Duitsers op 10 mei 1940 de vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg in hun opmars naar Den Haag. Vliegveld Valkenburg is hiermee met recht een belangrijke historische plek.

Het monument heeft de vorm van een V, bekend van het logo van de musical. Deze V staat voor Victorie, voor Vriendschap, Vrede, Vijand, Verraad, Verliefd, Verzet, Vrijheid, Vlucht, Veiligheid, zelfs voor Vliegveld Valkenburg en voor zoveel meer.

Oproep aan het publiek

Het idee is een monument te creëren dat de geschiedenis doorvertelt. Niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff en zijn vrienden, maar van alle Nederlanders.
De transparante drie dimensionale V biedt ruimte voor historische voorwerpen uit WOII. Het Nederlands publiek wordt opgeroepen om een persoonlijk voorwerp dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog achter te laten bij de TheaterHangaar. Het streven is om de geselecteerde voorwerpen en de verhalen op 5 mei 2016 in de V te plaatsen en te vereeuwigen. Zo wordt het een monument voor èn van het Nederlandse publiek.

Meer informatie over het monument en wanneer en hoe het publiek de persoonlijke voorwerpen en verhalen kan doneren is te vinden op VJAAR.NL.

Foto: Hielco Kuipers