Tickets

De Casting

De eerste auditiedag voor Soldaat van Oranje vond plaats op 29 juni 2009. Al snel bleek dat het geen gemakkelijke opgave was om de juiste acteurs te vinden. Marc van Bree van het bureau Kemna Casting was medeverantwoordelijk voor de speurtocht: ”Het casten voor Soldaat van Oranje vergde meer tijd dan gebruikelijk. We hebben 31 dagen lang audities gedaan en meer dan 1000 mensen gezien.”
De animo voor de audities was groot. In de periode die volgde, konden stukje bij beetje de namen achter de rollen gezet worden. Alleen de rol van Erik bleef lang leeg. Dat had vooral te maken met factoren als leeftijd en volwassenheid.

Erik Hazelhoff Roelfzema was nog maar een prille twintiger, toen hij als Leidse student de keuzes maakte die hem later de status van de ultieme verzetsheld verschafte. “We wilden met deze musical weer zo veel mogelijk terugkeren naar de essentie van het verhaal”, vertelt Theu Boermans. “En dat is dat een stel heel jonge studenten, in een ongelooflijk moeilijke tijd, levensbepalende beslissingen moest nemen. Het was dus aan ons om die twintiger te vinden, die dat overtuigend kon spelen.” In de eerste maanden van 2010 leken er twee kandidaten kans te maken op de hoofdrol. Tijdens de laatste auditiedag waarop gekozen moest worden uit twee jonge acteurs, meldde Matteo van der Grijn zich aan voor de auditie.

“Zijn naam was al vaker gevallen”, herinnert producent Fred Boot zich. “Matteo was echter bezig met iets anders.

Uiteindelijk, op de allerlaatste dag van de casting, kwam hij toch auditie doen. De omstandigheden waren bijzonder.

Componist Tom Harriman keek via een internetverbinding vanuit Los Angeles toe. Robin de Levita deed hetzelfde vanuit Shanghai. Tegenover die opengeklapte laptops en de rest van de auditiecommissie moest Matteo laten zien wat hij waard was.” “Het was de meest absurde auditie die ik ooit had meegemaakt. Ik moest laten zien wat ik in huis had, terwijl leden van het artistieke team vanuit verschillende delen van de wereld via internet toekeken. Eigenlijk had ik heel andere plannen met mijn loopbaan, maar toen de inhoud van dit avontuur mij eenmaal duidelijk werd, wist ik: dit mag ik niet missen!”, aldus Matteo.

De cast van Soldaat van Oranje – De Musical was compleet. Het bleek een succes. Vanaf de eerste try-out verkocht de musical uit en daarna werd de speelperiode meerdere malen verlengd. Na een jaar voor volle zalen spelen kwam het moment dat er afscheid genomen moest worden van een deel van de cast. Zo moest onder andere Matteo de voorstelling vanwege andere verplichtingen verlaten, evenals de twee actrices die Koningin Wilhelmina speelde, Catherine ten Bruggencate en Anke van ’t Hof. De casting begon opnieuw. Het vinden van een nieuwe Erik was niet makkelijk ”Het is extreem moeilijk om iemand voor de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema te vinden. We zochten niet alleen een geschoold acteur die goed kan zingen, maar ook iemand die binnen de vriendengroep een charismatisch en natuurlijk leiderschap uitstraalt, vertelt regisseur Theu Boermans. In de in Oostenrijk geboren Julian Looman werd een waardige opvolger gevonden. Om de rol van Koningin Wilhelmina opnieuw in te vullen werden meerdere actrices aangenomen die de rol afwisselend konden spelen: Petra Laseur, Anne-Wil Blankers, Truus te Selle en Sylvia Poorta. “Opnieuw casten blijft spannend en complex, dus dat vier actrices van zo’n enorm kaliber bereid waren in onze voorstelling de rol van Koningin Wilhelmina te vertolken, vonden wij echt een eer”, vertelt producent Fred Boot.

De telkens verlengde speelduur van Soldaat van Oranje – De Musical zorgde ervoor dat er nog meerdere malen een cast- wissel moest plaatsvinden. Zo werd er bij de derde castwissel een hele nieuwe vriendengroep samengesteld. Opnieuw werd er met regisseur Theu Boermans gerepeteerd. “Het is heel belangrijk om met een nieuwe cast opnieuw de diepte in te gaan tijdens de repetities. Daarom hebben we weer bijna twee maanden gerepeteerd om zo opnieuw tot de kern van de voorstelling en de personages te komen. Iedere acteur legt immers altijd een deel van zichzelf in zijn rol”,aldus Theu.
De nieuwe vriendengroep werd nu aangevoerd door Dragan Bakema als Erik Hazelhoff Roelfzema. Fred: “Er zijn maar een aantal acteurs in Nederland die deze rol kunnen dragen.

Hij gaf weer een volledig eigen inhoud en kleur aan de rol”. Naast een nieuwe vriendengroep werden er ook nog twee nieuwe actrices gezocht voor de rol van Koningin Wilhelmina. Marisa van Eyle en Trudy de Jong werden toegevoegd aan de derde cast.

Na twee jaar spelen is het tijd voor een vierde castwissel.

Het werd een hele bijzondere castwissel, want een aantal bekende gezichten keerde terug in de voorstelling. Als eerste werd de terugkomst van Matteo van der Grijn aangekondigd. Na een jaar lang in andere toneelvoorstellingen te hebben gespeeld, kon hij nu weer tijd vrijmaken voor de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema. Matteo: ”Het was een grote eer om na een jaar wederom de rol van Erik Hazelhoff te mogen spelen. Het is een ontzettende uitdagende en mooie rol om te vertolken. Het is tot nu toe de rol van mijn leven”. Matteo speelt sinds zijn terugkomst de rol van Erik afgewisseld met alternate Robbert van den Bergh, die op de andere dagen de rol van Anton vertolkt. Naast Matteo begon er een nieuwe Koningin, Myranda Jongeling en kwam de eerste koningin uit Soldaat van Oranje – De Musical, Catherine ten Bruggencate, weer terug. Naast Catherine kwam ook Anne-Wil Blankers weer terug om een tweede periode Koningin Wilhelmina te spelen. Anne-Wil speelde in die periode de rol afwisselend met Betty Schuurman, onze tiende Wilhelmina!

In 2013 vinden een vijfde en een zesde castwissel plaats. Onder anderen Juul Vrijdag en Jacqueline Blom versterken de cast, beiden in de rol van Koningin Wilhelmina. En ook Maarten Heijmans in de rol van Anton en Maarten Wansink in de rol van Van ’t Sant.

Bekijk hier alle V-foto’s

Begin 2014 is er een zevende castwissel. Een aantal acteurs verlaat de voorstelling wegens andere verplichtingen en wederom kwamen acteurs die eerder in de voorstelling speelden terug. Samen met een aantal nieuwe ensemble-leden vormen zij de nieuwe cast van Soldaat van Oranje – De Musical wederom aangevoerd door Matteo van der Grijn als Erik Hazelhoff Roelfzema. De achtste castwissel is half augustus 2014 een feit. Anne-Wil Blankers keert wederom terug als koningin Wilhelmina en speelt deze rol afwisselend met Olga Zuiderhoek. Bovendien versterken Huub Stapel en Mark Rietman de cast en zijn afwisselend te zien als Van ‘t Sant. Later vertolkt Kees Hulst ook deze rol. Thomas Cammaert neemt de rol van Anton op zich en enkele nieuwe ensembleleden voegen zich bij het gezelschap. Stefan Rokebrand speelt Erik Hazelhoff Roelfzema en wisselt de rol af met alternate Dorian Bindels. In januari 2015 vindt de negende castwissel plaats. Dorian Bindels speelt de rol van Hazelhoff afwisselend met alternate Niels Gooijer. Jaap Spijkers is te zien in de rol van Van’t Sant, evenals Harpert Michielsen, die eerder de rol van Fred speelde. Gusta Geleijnse is de veertiende actrice die de rol van Koningin Wilhelmina vertolkt. Wederom versterken nieuwe acteurs het ensemble. In augustus 2015, vlak voor het vijfjarig bestaan in oktober, is de tiende wisseling in de cast. Dorian Bindels speelt de hoofdrol afwisselend met alternate Jonathan Demoor. Thomas Cammaert keert terug in de rol van Anton en Hajo Bruins is, naast Harpert Michielsen en Jaap Spijkers, te zien als Van ‘t Sant. Merel Baldé speelt Charlotte in de voorstelling en Juul Vrijdag, Olga Zuiderhoek en Gusta Gelijnse vertolken de rol van koningin Wilhelmina. Nieuwe acteurs versterken ook nu het ensemble.

In februari 2016 versterken wederom nieuwe acteurs het ensemble van de deels nieuwe, elfde cast. Dorian Bindels blijft Erik Hazelhoff Roelfzema en speelt deze rol alternerend met Thomas Cammaert, voorheen Anton in de voorstelling. Henriëtte Tol is te zien als Koningin Wilhelmina, net als Gusta Geleijnse die deze rol al eerder vertolkte. Peter Tuinman deelt de rol van Van ’t Sant met Bert Geurkink. Bente van den Brand is terug als Charlotte in de voorstelling en deelt deze rol met Merel Baldé. Jonathan Demoor, eerder alternate Erik, is nu te zien als Anton.

In augustus 2016 is er een nieuwe castwissel. Valentijn Benard, die begin 2016 afstudeerde aan de toneelschool in Arnhem, is voor het eerst te zien als Erik Hazelhoff Roelfzema. Marijn Klaver speelt de rol van Paul. Roel Dirven die eerder de rol van Bram vertolkte, keert terug in de rol van Anton. Hajo Bruins keert terug als Van ‘t Sant in de voorstelling, net als Jaap Spijkers en Raymond Paardekooper. Linde van den Heuvel speelt na een afwezigheid van drie jaar weer de rol van Charlotte. Deze rol deelt zij met Melissa Drost die eerder Hofdame Tessa speelde. Henriëtte Tol, Myranda Jongeling en Juul Vrijdag vertolkten de rol van Koningin Wilhelmina al eerder en maken nu opnieuw deel uit van de voorstelling. Ook versterken enkele nieuwe acteurs het ensemble.

Vanaf januari 2017 speelt de voorstelling in een deels vernieuwde samenstelling. Valentijn Benard blijft Erik Hazelhoff Roelfzema. Jonathan Demoor is alternate voor deze rol. Debbie Korper en Juul Vrijdag zijn te zien als Koningin Wilhelmina.Wil van der Meer deelt de rol van Van ’t Sant met Raymond Paardekooper. Marcel Harteveld speelt de rol van Chris en Lotta Sophie Bakker is te zien als Ada. Linde van den Heuvel en Melissa Drost zijn wederom te zien als Charlotte. Ook het ensemble wordt versterkt met nieuwe acteurs.

In augustus 2017 versterken enkele nieuwe acteurs de cast. Theo Martijn Wever en Alex van Bergen delen de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema. Eva van der Post speelt de rol van Charlotte. Lars Mak speelt Anton, Matthijs Pater speelt Bram en Jasper van Hofwegen is te zien in de rol van Paul. Sylvia Poorta, Wivineke van Groningen, Henriëtte Tol en Myranda Jongeling delen de rol van Koningin Wilhelmina en Peter Tuinman is naast Raymond Paardekooper te zien als Van’t Sant. Nieuwe acteurs versterken ook het ensemble

In februari 2018 blijven Theo Martijn Wever en Alex van Bergen de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema delen. Nieuwe acteurs in deze cast zijn onder anderen Margo Verhoeven in de rol vanAda en Paul Kooij als Van ‘t Sant. Johnny Barendsen keert dit keer terug in de rol van Paul en Nico de Vries is weer te zien als Van ‘t Sant. Debbie Korper en Wivineke van Groningen vertolkten de rol van Koningin Wilhelmina al eerder en maken nu opnieuw deel uit van de voorstelling. Ook zien we enkele nieuwe acteurs in het ensemble.

Na de repetitieperiode met regisseur Theu Boermans in de zomer van 2018, speelt de voorstelling in een grotendeels vernieuwde samenstelling. Valentijn Benard keert terug als Erik Hazelhoff Roelfzema en deelt de rol met Alex van Bergen. Henriëtte Tol is opnieuw te zien als koningin Wilhelmina, net als Gusta Geleijnse. En Peter Tuinman neemt wederom de rol van Van ’t Sant op zich en deelt de rol met René van Zinnicq Bergmann die ook eerder te zien was als adjudant. Ludo van der Winkel keert als Chris terug in de voorstelling. Nieuwe acteurs in deze cast zijn onder anderen Willemien Dijkstra in de rol van Charlotte, Ruben Brinkman als Fred, Danny Westerweel als Paul en Marle Martens in de rol van Ada. Ook in het ensemble zijn veel nieuwe acteurs te zien.

Vanaf februari 2019 zijn Valentijn Benard en Alex van Bergen wederom te zien als Erik Hazelhoff Roelfzema. Henriëtte Tol en Wivineke van Groningen delen de rol van koningin Wilhelmina. Reinier Bulder en Peter Bolhuis spelen beiden voor het eerst Van ’t Sant. Nieuw in het ensemble zijn Robin Hissink, Kas Driessen en Nelleke Kuipers.
Na een repetitieperiode met regisseur Theu Boermans en resident director Kevin Schoonderbeek, speelt de voorstelling vanaf augustus 2019 in een deels vernieuwde samenstelling. Nieuw in de cast zijn onder anderen Jelle de Jong als Fred en Lisse Knaapen die de rol van Ada op zich neemt. Raymond Paardekooper is terug en Genio de Groot is nieuw in de rol van Van ’t Sant. Alex van Bergen en Theo Martijn Wever zijn weer te zien als Erik Hazelhoff Roelfzema en Willemien Dijkstra als Charlotte. Henriëtte Tol, Wivineke van Groningen en Debbie Korper delen de rol van koningin Wilhelmina.

Vanaf februari 2020 speelt de negentiende cast met onder anderen nieuw in de voorstelling Barbara Pouwels als Koningin Wilhelmina en Jochem Smit die de rol van Paul op zich neemt. Raymond Paardekooper en Genio de Groot zijn opnieuw te zien in de rol van Van ’t Sant. Alex van Bergen en Theo Martijn Wever zijn weer te zien als Erik Hazelhoff Roelfzema, evenals Willemien Dijkstra in de rol van Charlotte, Debbie Korper in de rol van koningin Wilhelmina en Jelle de Jong als Fred. Nieuw in het ensemble zijn Iris Oppatja en Gwenfyd Hilgersum.

Publieksreacties

"Soldaat van Oranje is geen theater en geen musical, het is een ongeëvenaarde belevenis welke voor herhaling vatbaar is."

K.P. Jacobs

"Geraakt en gegrepen van begin tot eind, een meeslepende reis door het zo sterke verhaal!"

De Heer Lijffijt

"Zo geweldig dat we drie keer zijn geweest! Eerste keer samen, tweede keer met de kinderen en derde keer met schoonmoeder, schoonzus en nicht. Je krijgt er geen genoeg van!"

Helen Van Deijl

"Dit is een musical die je gezien moet hebben, ook als je niet van het genre houdt. Dit is zo bijzonder. De combinatie van geschiedenis en een geweldig decor. Heel indrukwekkend. Onvoorstelbaar indringend verhaal dat schitterend weergegeven is via alle decors en de draaiende zaal."

Karlijn S.