V-MonumentV-monument


DE OORLOG. Het lijkt zo lang geleden. En toch voelen velen hem nog iedere dag.


DE HERINNERINGEN. Ze zijn er nog. Bij hen die het meemaakten en bij hun (klein)kinderen.


DE VERHALEN. We blijven ze vertellen. Zodat de herinneringen levend blijven.OPROEP AAN HET PUBLIEK
Wij maken een monument met uw ingezonden voorwerpen. Met voorwerpen waar een verhaal bij hoort. Met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Heeft u bijvoorbeeld nog een oude radio, een helm, een brief of een krant uit de oorlog op zolder liggen? En wilt u die afstaan voor het monument?

Stuurt u dan uw persoonlijke verhaal behorend bij het voorwerp (indien mogelijk met een foto van het voorwerp) naar v-monument@soldaatvanoranje.nl
Mocht u vragen hebben en wilt u telefonisch te woord gestaan worden, vermeld dan uw telefoonnummer in de mail. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

De transparante driedimensionale V biedt ruimte voor historische voorwerpen met een maximale afmeting van 27 cm x 23,8 cm. Een selectie van de voorwerpen en de verhalen wordt in de loop van dit jaar in de V vereeuwigd. Het monument wordt geplaatst naast de TheaterHangaar. Wij zullen hierover met u contact opnemen. Zo wordt het een monument voor èn van het Nederlandse publiek.


BLIJVENDE HERINNERING
Soldaat van Oranje – De Musical wil een blijvende herinnering achterlaten aan het verhaal dat de voorstelling dagelijks vertelt. Het V-monument wordt gecreëerd om de geschiedenis door te vertellen: niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff en zijn vrienden, maar van alle Nederlanders. Het Nederlands publiek wordt daarom gevraagd om een persoonlijk voorwerp, dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog, te doneren voor dit monument.

Erik Hazelhoff Roelfzema groeide op in Wassenaar, studeerde in Leiden en voerde talloze van zijn landingen uit op de stranden van Katwijk en Noordwijk. Ook bombardeerden de Duitsers op 10 mei 1940 de vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg in hun opmars naar Den Haag. Vliegveld Valkenburg is hiermee met recht een belangrijke historische plek.

Het monument heeft de vorm van een V, bekend van het logo van de musical. Deze V staat voor Victorie, voor Vriendschap, Vrede, Vijand, Verraad, Verliefd, Verzet, Vrijheid, Vlucht, Veiligheid, zelfs voor Vliegveld Valkenburg en voor zoveel meer.

Instagram