Menu
Home Tickets

Cast

Koningin Wilhelmina

Sylvia Poorta

Opleiding

Toneelschool Arnhem.

Theater

Sylvia staat al zo’n zesendertig jaar op de planken. Ze maakte meer dan tien jaar deel uit van het Theatergezelschap De Trust, later De Theatercompagnie, waar ze vele malen speelde onder regie van Theu Boermans. Een ander gezelschap, waar ze meer dan tien jaar deel
uitmaakte van het vaste ensemble, was het Rotheater dat helaas nu van de culturele kaart verdwenen is. Daar speelde ze vaak in de befaamde familievoorstellingen onder regie van Pieter Kramer. Ze kreeg voor haar rol in ‘Zere neus van Bergerac’ een musical-award. Verder speelde zij in voorstellingen bij Independance, Huis a/d Amstel, Oostpool, Bellevue, Toneelgroep Maastricht etc.

Televisie

Sylvia vertolkte ondermeer rollen in de films Zus&Zo, De Griezelbus, Skin, De vliegenierster van Kazbek, Eigen, Lang en Gelukkig etc. Op televisie was zij onder meer te zien in De Partizanen, Keyzer en de Boer, Flikken Maastricht, Zadelpijn en ander Damesleed etc.

“Als speelster wil ik hoe dan ook proberen het dilemma vorm te geven waarin koningin Wilhelmina zich moet hebben bevonden. Naast het symbool zijn van een natie, met allerlei verplichtingen, politiek en tactisch met handen en voeten gebonden zijn, maar ook met een paar privileges; ook het ‘gewoon mens’ zijn, met typische eigenschappen en behoeftes, sterke en zwakke. Wie of wat kiest er op enig moment !?”